Sollicitatie tips


Werken is meer dan een manier om je eigen geld te verdienen. Het is ook een perfecte manier om jezelf te ontplooien en te verdiepen. Om ervaring en nieuwe contacten op te doen en om waardering te krijgen. Van jezelf en van anderen. Kortom, een leuke baan is een opstap naar een leuk leven waarin je het beste uit jezelf haalt. Match 4U helpt je daar graag bij met handige tips voor het solliciteren. Op een informele, maar zeer professionele manier zoeken we samen met jou de baan die op jouw lijf is geschreven.

Solliciteren kun je leren!


Bij een sollicitatiegesprek gaat het niet alleen om je diploma’s en werkervaring.      Zo’n gesprek is juist de ideale manier om verder te kijken dan je papieren. Je persoonlijkheid en presentatie kunnen dan wel eens van doorslaggevend belang zijn.

Wil je tijdens je sollicitatiegesprek het beste voor de dag komen? Neem dan deze sollicitatie tips in acht:

 • Een goed begin is het halve werk

Verdiep je vooraf in het bedrijf. Dat kun je bijvoorbeeld doen via internet of het jaarverslag. Weet de route naar het bedrijf en zorg dat je ruim van tevoren vertrekt zodat je zeker op tijd bent.

 • Vragen staat vrij

Bedenk vooraf vragen over het bedrijf, de branche en de openstaande functie en durf ze te stellen. Zo toon je interesse en assertiviteit.

 • Oefening baart kunst

Oefen het sollicitatiegesprek met een vriend of familielid. Zo kun je je beter voorbereiden op de vragen die je worden gesteld. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld:

 1. Waarom wil je graag bij dit bedrijf werken?
 2. Waarom ben je weg bij je vorige werkgever?
 3. Hoe zie je je toekomst bij ons bedrijf?
 • Kleren maken de man … en vrouw

Verdiep je in de cultuur van het bedrijf waar je gaat solliciteren en pas je kledingstijl daarop aan. Een advocatenbureau vraagt om een andere outfit dan een kledingzaak.

 • Blijf jezelf

Doe je niet anders voor dan je bent. Dat houd je nooit vol en daarmee heb je dus uiteindelijke enkel jezelf. Bedenk wat je goede eigenschappen, maar ook je verbeterpunten zijn. Probeer jezelf zo gunstig mogelijk te verkopen zonder je identiteit te verliezen.

 •  Google jezelf

Zoek jezelf eens op in Google. Veel bedrijven doen dit voorafgaand aan een gesprek en op deze manier ben je daarop voorbereid. Wees ook alert of profielen die op internet van jou staan. Een foto op Facebook waarop je helemaal 'losgaat' kan een beeld scheppen waarvan je je moet afvragen of je dat wilt.

 • Gebruik een volwassen mailadres

Een sollicitatiemail afkomstig van Marietjuuuh_Liefie@hotmail.com zet direct de verkeerde toon. Maak voor je sollicitaties een ander adres aan: marietje.janssen@hotmail.com komt een stuk professioneler over.

 • Werk je CV regelmatig bij

Zorg ervoor dat je CV altijd up-to-date is. Dus werk hem regelmatig bij met je laatste opleidingen/werkervaring en/of trainingen. Less is more, houd je CV daarom beknopt en leesbaar. Dat doe je door bijvoorbeeld gebruik te maken van opsommingstekens.

Lees voor meer inspiratie ook eens onze blogs