Voorbereiden sollicitatiegesprek

Is voorbereiden het halve werk bij een sollicitatiegesprek?

In dit blog wil ik graag dieper ingaan op hoe je een sollicitatiegesprek zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Helaas zien wij in de dagelijkse praktijk van Match 4U nog veel ‘klassieke fouten’ ontstaan. Door je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek en op de hoogte te zijn van de do’s en dont’s ga je vanaf nu altijd goed voorbereid een sollicitatiegesprek in!

Verdiep je in het bedrijf

Allereerst kijk je op internet wat je over het bedrijf kan vinden. De meest logische eerste stap is natuurlijk de website van het bedrijf. Maar vergeet ook niet via een zoekmachine het bedrijf te zoeken. Wat kan je nog meer vinden? In welke markt begeeft het bedrijf zich? Is er nieuws over het bedrijf te vinden? Wellicht heeft het bedrijf ook een aantal kanalen op social media zoals Linkedin of Facebook? Ook daar kan je vaak veel informatie vinden. Bedenk goed waarom je graag bij dit bedrijf zou willen werken. Wat past goed bij jou? Wat zou jouw toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf? Waarom moeten ze voor jouw kiezen?

Bereid je voor op een aantal basisvragen

In elk sollicitatiegesprek komen een aantal basisvragen vaak voor. Het is goed om dit voor het gesprek voor te bereiden. Het helpt om een goede indruk achter te laten bij het bedrijf. Denk er over na, schrijf het voor jezelf op en oefen het met iemand zodat je het ook in je eigen bewoordingen al een keer hebt verteld. Zo komt het meer natuurlijk over. Voorbeelden van vragen die veel voorkomen zijn:

  • wat zijn jouw sterke/ontwikkelpunten?
  • waar zie je jezelf over 5 jaar?
  • waarom zouden we voor jou moeten kiezen?
  • waarom wil je hier werken?
  • waar ben je trots op?
  • vertel eens wat meer over jezelf?

Wat kan je nog meer doen als voorbereiding op een sollicitatiegesprek?

Wellicht ken je mensen die bij het bedrijf werken of gewerkt hebben. Het is een goed idee om bij hen aan te geven dat je geïnteresseerd bent om bij dit bedrijf te werken. Wat kunnen zij nog meer vertellen over het bedrijf. Hoe is bijvoorbeeld de bedrijfscultuur? Bestaande werknemers kunnen voor jou wellicht een ‘kruiwagen’ zijn doordat ze positief zijn over het feit dat ze jou kennen. Bedenk dat een goede voorbereiding echt het halve werk is en dat je maar één kans krijgt voor een goede eerste indruk. Denk daarom ook goed aan je kleding voor een sollicitatiegesprek! Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek zal met bovenstaande tips een stuk eenvoudiger zijn. Doe er je voordeel mee en heel veel succes gewenst!