Motivatiebrief schrijven

Motivatiebrief schrijven

Een goede sollicitatiebrief schrijven is niet makkelijk. Je wilt je graag onderscheiden en er voor zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. In deze blog laat ik je de stappen zien om tot een goede motivatiebrief te komen.

Stappen voor een sterke motivatiebrief

Hoe begin je een goede sollicitatiebrief? Allereerst verdiep je je goed in de vacature. Wat zijn de functie eisen, welke eigenschappen zoeken ze in hun nieuwe medewerker en wat voor soort bedrijf is het? Het is handig om de site van het bedrijf te bekijken. Al deze informatie kun je gebruiken om met je brief goed aan te sluiten bij de wensen van het bedrijf.

De openingszin

Een leuke openingszin bedenken is belangrijk. Er zijn over het algemeen veel gegadigden die een motivatiebrief schrijven en je wilt graag positief opvallen. Gebruik een openingszin die bij jou en het bedrijf past. Schrijf je een motivatiebrief voor een functie bij een creatief bedrijf, dan mag deze meer ‘catchy’ zijn dan als je een brief stuurt naar bijv. een bank. Bijvoorbeeld:

“U leest ongetwijfeld erg veel sollicitatiebrieven. Ik wil deze brief gebruiken om u te overtuigen waarom u juist mij op gesprek moet uitnodigen."

Voorbereiding op je motivatiebrief

Voordat je aan de daadwerkelijke motivatiebrief gaat beginnen schrijf je eerst een aantal steekwoorden op die voorkomen in de vacature. In een functieomschrijving zie je vaak een aantal eigenschappen staan zoals:

  • Initiatiefrijk
  • Zelfstandig kunnen werken
  • Goede communicatieve vaardigheden
  • Teamplayer

Wanneer jij jezelf herkend in deze eigenschappen, maak je een korte en bondige omschrijving waarom deze eigenschappen op jouw van toepassing zijn. Deze eigenschapen mag je niet als opsomming gebruiken zonder deze uit te leggen. Dit zegt namelijk niets. Je kunt goed eerdere werkervaringen gebruiken om dit toe te lichten. Bijvoorbeeld:

“In mijn huidige baan werk ik veel aan verschillende omvangrijke projecten. Binnen deze projecten wordt het werk verdeeld onder diverse afdelingen en medewerkers. Ik neem graag het initiatief om de taakverdeling te maken. Door mijn positieve manier van communiceren en het overzicht houden, zijn er vele projecten succesvol afgerond.

Waarom pas je bij het bedrijf?

Vertel waarom je voor dit bedrijf hebt gekozen om te solliciteren. Schrijf wat je aanspreekt aan het bedrijf en waarom dit juist zo goed bij jou past.

Afsluiting van je motivatiebrief

Je doel is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Geef op een duidelijke, maar niet opdringerige, manier aan dat je graag langskomt. Bijvoorbeeld:

“Fijn dat u de tijd hebt genomen om mijn sollicitatiebrief te lezen. Ik kan in een brief natuurlijk niet alles over mezelf schrijven. Het lijkt me leuk om elkaar te ontmoeten zodat we verder kunnen praten over wat we voor elkaar kunnen betekenen."

Stel een verzorgde motivatiebrief op

Zorg ervoor dat je brief vrij is van spelfouten en dat je alinea’s maakt. Laat iemand die goed kan schrijven de brief nalezen.

Vragen?

Je mag bij ons altijd komen binnen lopen of ons bellen. We helpen je graag!