Hoe maak je een CV?

Cv bondig en overzichtelijk houden

Zorg ervoor dat je cv maximaal uit één of twee A4’tjes bestaat. Langer dan dat is echt niet nodig en doet eerder afbreuk dan dat dit wat toevoegt. Maak overzichtelijke kopjes (accenten) en kies voor een helder lettertype dat goed leesbaar is. Als vaste bestanddelen begin je met je persoonsgegevens en vervolgens je opleidingen/cursussen en werkervaring in chronologische volgorde. Je begint dus met de meest recente gegevens bovenaan. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld ook nevenactiviteiten of hobby’s te vermelden. Maar ik zou dit alleen doen als dit ook daadwerkelijk iets toevoegt aan je sollicitatie. Bestuurlijke functies en / of vrijwilligerswerk zou ik wel toevoegen. Vissen en voetballen juist weer niet. En bedenk ook dat een goed cv een goede voorbereiding is op het sollicitatiegesprek. 

Pas je taalgebruik aan

Zorg ervoor dat je taalgebruik zoveel mogelijk aansluit bij het bedrijf en de functie. Voor een creatieve functie maak je een heel ander cv dan wanneer je solliciteert op een functie in een meer traditionele branche. Probeer met qua taalgebruik aan te sluiten bij wat past bij de stijl van het bedrijf en de functie. Door de website van het bedrijf en de functie-inhoud goed te bekijken zie je snel genoeg welke stijl je het beste aan kunt houden.

Zorg dat de inhoud relevant is

Probeer met je werkervaring aansluiting te vinden met bij hetgeen dat wat er wordt gevraagd. Vaak zie ik dat kandidaten er vanuit gaan dat bedrijven of recruiters wel snappen dat er veel raakvlakken zijn. Dit is echter niet zo. Het is aan jou om die raadvlakken te belichten. Probeer ook niet te verzanden in allerlei containerbegrippen van functies (commercieel medewerker, accountmanager). Maak aan de lezer duidelijk wat je nu echt hebt gedaan en welke resultaten je daadwerkelijk hebt bereikt.

Maak geen spelfouten

Dat klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk toch lastig. Lees je cv en motivatiebrief goed door en laat deze nalezen door iemand die sterk is in de Nederlandse taal. Zo ben je er van verzekerd dat je brief of e-mail niet door spelfouten al in de prullenbak belandt. Mocht je benieuwd zijn of je cv voldoende aansluit op de vacature waar je op solliciteert? Je mag ons altijd vragen om mee te denken!